Ovaj Pravilnik, predviđa metodologiju proračuna ekonomske cene vrtića i primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.

Po novom Pravilniku bi udeo troškova koje plaća roditelj bio ograničen na najviše 20 odsto ekonomske cene. To znači da će roditelji ubuduće vrtić plaćati najviše 6.000 dinara.


PROČITAJTE I...Da li odvesti (polu)bolesno dete u vrtić?


Ministarstvo je donelo novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečijim ustanovama, u cilju usklađivanja sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao i novonastalim činiocima koji mogu da utiču na cenu boravka dece u vrtićima.

Pravilnikom je propisano da pojedinačno učešće korisnika u mesečnoj eknomskoj ceni po detetu, nadležni organ lokalne samouprave utvrđuje u skladu sa zakonom. Ovako utvrđen iznos korisniku se obračunava po isteku obračunskog meseca. Za dane odsustva predviđeno je da za dane odsustva korisnik plaća iznos od 50% od utvrđenog iznosa.

U slučaju proglašenja vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva deteta  usluga se ne naplaćuje, kao ni u slučaju vise sile ( rekosntrukcije, sanacije, adaptacije objekta itd.) ukoliko ustanova ne obezbedi adekvatan boravak deteta.


PROČITAJTE I... 5 stvari koje ne želim da moje dete nauči u vrtiću


Donošenjem novog Pravilnika o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečijim ustanovama sve lokalne samouprave u Srbiji treba da usklade cene vrtića ovom propisu.

Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da poštuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i udeo troškova koje plaća roditelj ograniče na najviše 20 odsto ekonomske cene.

Danom početka primene Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama prestaje da važi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama.



Bojana Bogojević, diplomirani pravnik

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.