Kao razloge zbog čega ne žele da njihova deca budu vakcinisana, roditelji u Šapcu pre svega navode strah od njihove navodne štetnosti. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, primarijus dr Nebojša Sofranić, ipak ukazuje da je upotreba vakcina jedna od najvažnijih civilizacijskih tekovina, kao i da svaka neželjena reakcija proizvodi daleko manje posledice od same bolesti.

Pročitajte i Šabac: Odbila da vakciniše svoje dete, kažnjena sa 430 dinara

Prvi slučajevi odbijanja roditelja da vakcinišu decu evidentirani su u Loznici još pretprošle godine, da bi početkom 2014. ovo i u Šapcu postalo masovna pojava.

Pogledajte i Kalendar vakcinacija

“Najviše se sada pominje vakcina MMR protiv malih boginja, zaušaka i rubeola, jer navodno, kao posledicu ima autistične poremećaje, što nije istina niti je stručno opravdano”, kaže dr Sofranić i dodaje da su sve vakcine sertifikovane i testirane, najpre od strane proizvođača, a po uvozu i u Agenciji za lekove i medicinska sredstva u Beogradu.

Iskusni epidemiolog upozorava da bi masovnije odbijanje vakcinisanja dece moglo biti opasno, jer je u šabačkom kraju prisutna "potencijalno preteća situacija" zato što su se u BiH pojavili morbili (male boginje). Cilj Zavoda za javno zdravlje, prema njegovim rečima, jeste da se vakcinacijom obuhvati više od 95 odsto dece, jer se na taj način stvara kolektivni imunitet.

Ipak, Novosti su od zdravstvenih radnika čuli da roditelji odbijaju vakcinu, a kada ih pedijatri prijave, neće da prime rešenje sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

“Sanitarni inspektor ima pravo i dužnost da vrši nadzor i utvrđuje mere koje se nalažu rešenjem u upravnom postupku. Protiv neodgovornih roditelja, koji se ogluše i o sanitarnu inspekciju, podnosi se zahtev prekršajnom sudu radi pokretanja prekršajnog postupka”, objašnjava specijalista higijene dr Borka Kokanović, šef odseka sanitarne inspekcije u Šapcu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.