Na tlu današnje Turske, u drugoj polovini trećeg veka, rođen je Sveti Nikola, kog danas praznuje veliki broj pravoslavaca.

Za života je kao hrišćanski episkop činio brojna dobra dela, mala i velika čuda, posebno moreplovcima, deci i siromašnima, zbog čega je i dobio nadimak Čudotvorac.

Do danas je ostalo verovanje da Sveti Nikola obilazi domove uoči Božića i krišom ostavlja slatkiše, voće i igračke za decu.

"U našoj kulturnoj sredini, pogotovo na severu Srbije, bio je raširen običaj da deca uoči Svetog Nikole ostavljaju dobro uglačane cipele na prozoru da bi u njima dobili poklone. Taj ritual je preuzet iz germanskih kultura", kazala je dr Vesna Marjanović i dodaje da postoji i verovanje koje kaže da je Deda Mraz, u stvari, poprimio lik Svetog Nikole sa bradom, šubarom i krznenim kaputom.

Takođe, veče uoči ovog velikog praznika, stariji su nekada pred ognjištem deci pričali priče o ovom svecu koji je činio mnoga dobra dela, i na taj način i ostale ljude podsticao da budu plemeniti. 

Neka ovaj dan povod da sa mališanima porazgovarate o darivanju, dobru i zlu, kao i o materijalnim i nematerijanim vrednostima.