"Jezičke glavolomke" predstavljaju zbirku od 112 specifičnih jezičkih zadataka i pitalica.


PROČITAJTE I... Kada je vreme za učenje stranog jezika


Svi zadaci motivisani su jezičkim problemima i zanimljivostima, gramatika se podrazumeva, ali se gramatički termini nigde ne javljaju. Čitalac se navodi da na osnovu svog jezičkog osećanja reši zadatke u kojima su dobro skriveni problemi vezani za različite jezičke nivoe – od pravopisa, preko fonologije, morfologije, tvorbe reči, leksikologije i semantike do sintakse.

Zadaci su raznovrsni i po formi i po sadržaju. Posebna dinamika knjige postignuta je smenjivanjem tipova zadataka, od zagonetki, rebusa, pitalica, skrivalica, pa sve do kratkih priča, vešto zamršenih i često duhovitih, koje se završavaju izazovnim pitanjima.


PROČITAJTE I... Pomozite detetu da zavoli čitanje

Jedan od ciljeva ovako koncipirane zbirke jezičkih zadataka jeste da se njeni čitaoci zainteresuju za srpski jezik, njegovu gramatiku i pravopis. Na posredan način tako se i populariše važan školski predmet ‒ srpski jezik.

Ova zbirka namenjena je svima koji su zainteresovani za jezik, od učenika osnovnih i srednjih škola do studenata, kao i svima koji se po završetku formalnog obrazovanja na bilo koji način interesuju za jezička pitanja.


PROČITAJTE I... Bebe uče maternji jezik dok su još u stomaku



Autor Vesna Lompar je docent na Filološkom fakultetu u Beogradu, na predmetu morfologija srpskog jezika


Izdavač: Klett