Mali broj ljudi danas može da kaže da ne poznaje nikoga ko ima ili je imao rak. Mnogi od nas ne znaju koje su prave reči koje treba uputiti dragim ljudima u takvoj situaciji i kako ih najbolje podržati. Nekada nas osećanja mogu sprečiti da uradimo pravu stvar, a nekada neznanje o tome šta je obolelima najpotrebnije u tim trenucima. Uz to, ne bi trebalo zanemariti patnju ni potrebe porodice obolelih, jer i oni, zajedno sa svojom dragom osobom, prolaze kroz jedan od najtežih perioda u životu.

Teme radionice su:

•             Koje su najčešće psihološke reakcije, krize i faze u suočavanju sa malignom bolešću
•             Kakva stručna psihološka pomoć i podrška postoji
•             Važnost pomoći i podrške bliskih osoba
•             Koje su poželjne, a koje pogrešne reakcije
•             Šta je palijativno (hospis) zbrinjavanje
•             Psihološka, socijalna i duhovna podrška terminalno obolelim osobama
•             Uloga i značaj porodice i prijatelja

Radionica će se održati u saradnji sa Centrom za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu "BELhospice" koja je prva specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji, osnovana 2004. godine. Palijativno zbrinjavanje je poboljšavanje kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica koji se suočavaju sa bolešću opasnom po život, tako što sprečava i ublažuje patnju.

Radionicu drže dr sci Tamara Klikovac, psihološkinja i porodična psihoterapeutkinja iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, osnivačka predsednica Srpske Asocijacije za psiho-onkologiju i predavačica na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedra za kliničku psihologiju i diplomirani socijalni radnik Mijodrag Bogićević, koordinator za psiho-socijalnu podršku pri Centru za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu "BELhospice."

Centar za mame je udruženje građana koja se zalaže za radna prava mama, organizuje besplatne treninge i radionice, umrežuje i podržava mame i promoviše zdrav i aktivan stil života.


Radionica "Budi tu - kako najbolje pomoći i podržati voljene u borbi protiv raka" održaće se u joga studiju Shiva Shakti u nedelju 21. decembra 2014. godine od 18 do 20 časova.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na i-mejl: centarzamame@gmail.com.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.