U državnim apotekama vakcine se još uvek mogu naći, dok u privatnim ih nema. Ovo je peta nestašica petovalentnih vakcina od početka godine, a količine koje stignu do apoteka prodaju se za svega nekoliko dana. U nekim apotekama čak se pišu i liste čekanja.

U Apoteci Beograd kažu da se petovalentne vakcine mogu naći u još ponekoj aporteci, ali kažu da ne znaju šta se to događa na tršitu kada ih ponovo nema.

Pogledajte i Kalendar vakcinacija

Pre samo mesec dana vladala je nestašica vakcina za bebe, samo što je problem bio sertifikat. Vakcina “pentaksim”, proizvođača Sanofi Paster dobila je, međutim, sertifikat o potvrdi kavliteta u Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji ALIMS u petak 21. novembra.

Koji je razlog nestašice, još uvek zvanično nije poznato. Kako deca ne bi ostala ne vakcinisana, lekari savetuju roditeljima čija su deca počela da primaju petovalentne vakcine i sada im je vreme za revakcinaciju da zakažu konsultacije sa svojim pedijatrom.

Pogledajte i Robot MEDi ublažava strah od vakcine

Oni će, u skladu sa zdravstvenim stanjem deteta proceniti da li vakcinacija može da se prolongira i koliko dugo, kao i da li je prelazak na monovalentne vakcine, koje proizvodi Torlak, bolje rešenje.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.