Danas je, tačno u 5 do 12, elektronski brojač počeo je da meri vreme za koje će se otopiti ogromna National Geographic i VodaVoda ledena kocka teška više od tri tone, postavljena na platou ispred Ušće Shopping Centra.


Ovu atraktivnu akciju sprovode magazin National Geographic i VodaVoda, sa željom da skrenu pažnju javnosti na klimatske promene koje ugrožavaju celu planetu.


Atraktivnoj akciji mogu da se priključe i građani tako što će putem mejla moći da pošalju svoju procenu koliko će trajati otapanje kocke, veličine 1,5x1,5x1,5 metar. Procene o vremenu potrebnom za otapanje građani mogu da pošalju na mejll ngvodavodakockaleda@adriamedia.rs, u formatu:  NG_VODAVODA_DD_SS_MM_SSI_IME_PREZIME_MESTO (DD - broj dana, SS - broj sati, MM - broj minuta, SSI - broj sekundi) .


Pošiljalac mejla sa najpreciznijom procenom dobiće vredan poklon.

"Klimatske promene su među retkim temama, ako ne i jedina tema, koja može i koja bi trebalo da ujedini čovečanstvo, jer se tiče svih, odnosno našeg zajedničkog doma. Klimatke promene utiču na dva glavna elementa našeg opstanka, zemlju i vodu. Danas više nema sumnje u to da je od polovine XX veka do danas čovek odgovoran za to. Ova mala, kratka, akcija može da bude dobar podsetnik svima, i najvećima i najmanjima, da svako u skladu sa svojim mogućnostima učini nešto za budućnost. A u toj budućnosti treba da žive naši potomci", rekao je Igor Rill, glavni urednik srpskog izdanja časopisa National Geographic.

Gospodin Vojin Đorđević, kreator i idejni tvorca brenda VODAVODA, povodom pružanja podrške ovom projektu izjavio je:

"Prirodna izvorska VODAVODA je sa velikim zadovoljstvom podržala inicijativu magazina National Geographic Srbija da na kreativan način, kroz projekat National Geographic iVodaVoda ledena kocka, ukaže javnosti na problem globalnog zagrevanja VODAVODA dolazi iz netaknute prirode i zato smo posebno zainteresovani za njeno očuvanje. Kroz podršku ovog projekta mi dajemo svoj doprinos podizanju svesti ljudi i odužujemo se prirodi za sve blagodeti kojima nas je kroz VODAVODU blagosiljala. Svoje darove, a jedan od njih je i VODAVODA, priroda nam pruža bezuslovno. Brinimo o njoj ne samo zbog toga što su ti darovi dragoceni i lepi, već i zato što iz pravog odnosa čoveka i prirode dolazi sveukupni sklad. Čovek i priroda jesu i moraju biti jedna reč HARMONIJA."

Nakon ceremonije otvaranja, organizovane su ekološke radionice na temu uzroka, mehanizama i posledica globalnog zagrevanja uz savete o koracima koje svako od nas može da preduzme da ove posledice ublaži.

Live streaming Ledene kocke pratite na sajtu National Geographic:  http://www.nationalgeographic.rs/vesti/4383-pratite-otapanje-national-geographic-i-vodavoda-ledene-kocke-uzivo.html.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.