Mali pacijent ima gubitak vida od 60 odsto na oba oka posle efekta odbijanja svetlosti dok se igrao laserom i ogledalom, navodi se u saopštenju austrijske Klinke u Klagenfurtu.

"Mislimo da se igrao pokazivačem i ogledalom i da je refleksijom znatno pojačao snagu laserskih zraka", izjavio je Jusuf el Šabravi, šef lekarske ekipe koja je bila zadužena za slučaj nesretnog mališana.

PROČITAJTE I Laseri u igračkama oštećuju vid

Šabravi je istovremeno upozorio na opasnost od takvih uređaja i dodao da dečakove povrede ne mogu da se saniraju, ali da se nada da će organizam sam delimično zalečiti najteže povrede.

Laserski pokazivač kineske proizvodnje kupio je dečakov otac preko internet prodajnog sajta, kao igračku reklamiranu za zabavu sa mačkama. Posle nedelju dana dete je počelo da se žali da stalno vidi veliku crnu mrlju pred očima.

PROČITAJTE I... Kako da sprečite slučajne povrede dece

Prema Šabravijevim rečima aparat je označen etiketom "Klasa 2" što je u principu dozvoljen nivo jačine zračenja u Evropskoj uniji, ali nije imao i neophodni EN sertifikat.

Laserski pokazivači, omiljeni među mladima, klasiraju se u četiri kategorije prema jačini, odnosno opasnosti. Samo prve dve kategorije dozvoljene su za javnu prodaju u zemljama Evropske unije.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.