Dve žene su pre mesec dana rodile dečake koji su zdravi i dobro se razvijaju. Jedna od njih rodila se bez materice. Njen sin pri rođenju težio je 2494 grama.

Druga novopečena majka ima 34 godine, a matericu su joj izvadili zbog raka. Njen sin rođen je sa 2693 grama.

Obe bebe rođene su carskim rezom mesec dana pre termina. 

Henrik Hagberg, engleski lekar koji je bio na prvom porođaju, pohvalio je hrabre bake dečaka koje su pomogle svojim kćerkama da se ostvare kao majke.

"To je neverovatan dar, nešto najbolje što možete da učinite za svoju ćerku", rekao je Henrik.

U Švedskoj lekari su transplantaciju obavili na devet žena od čega ih je sedam bilo uspešno. Tri su već rodile, a četiri su još trudne.

Švedsku praksu do leta planira da preuzme i Velika Britanija, ali za razliku od Šveđana, oni žele da presađuju materice preminulih pacijentkinja ili onih u vegetativnom stanju.

Veruje se da će ova operacija pomoći ženama rođenim bez materice, kao i onima kojima je odstranjena iz zdravstvenih razloga i onim ženama koje su imale više pobačaja pa ne mogu da zatrudne. Transplantacija može da omogući da ove žene imaju biološko dete i da istovremeno uživaju u trudnoći, piše 24 sata.

Operacija je za uvežbani lekarski tim prilično jednostavna, piše Daily Mail, dok je najveća neizvesnost vezana za pitanje koliko dobro će novi organ podneti trudnoću. Postoji rizik od komplikacija, pobačaja i preuranjenih trudova.