Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Ivica Mladenović, izjavio je juče za agenciju Beta kako statistički podaci ukazuju na to da deca prva iskustva sa alkoholom stiču već sa 10 godina.


"To su izuzetno zabrinjavajući podaci s obzirom da ne postoji niti društveno niti medicinsko opravdanje za opijanje ispod 18 godina", istakao je Mladenović.

PROČITAJTE I...Droga i alkohol – kako zaštititi dete?

Mladi počinju da piju u takmičarskom stilu - mešaju pića sa drugim psihoaktivnim suspstancama, a posebno je opasno mešanje alkohola sa energetskim napicima kada najčešće dođe do trovanja alkoholom. Razlozi zbog kojih mladi uzimaju alkohol najčešće su uticaji vršnjaka, ali i jedan, kako Mladenović ocenjuje, "dosta ležeran" stav društva, pre svega porodice.

PROČITAJTE I...Deca koja pre 12. godine probaju alkohol postaju alkoholičari?

Prema njegovim rečima, to su stvari koje se moraju rešavati sistemski, a za to neophodna je preventiva kako na društvenom, tako i na individualnom i porodičnom nivou. Problem u Srbiji je to što je Srbija kao zemlja hipertolerantna prema alkoholu i umesto da roditelji budu model u pozitivnom smislu, oni vrlo često budu model u negativnom smislu.

"Taj momak koji proba alkohol sa deset godina neretko ga proba u društvu roditelja, odnosno upravo mu otac ili deda ili neko iz porodice da da proba taj prvi alkohol", rekao je Mladenović za Betu.

PROČITAJTE I...Tinejdžeri čiji roditelji često konzumiraju alkohol skloni opijanju

Država bi trebalo da reaguje na nekoliko nivoa - prvi je strategija koja je napisana, ali još nije usvojena, a nakon toga trebalo bi u obrazovni sistem da se implementira određeni broj časova koji će biti usmeren na prevenciju zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci. Osim toga, neophodno je organizovati tribine, kampanje i vršnjačke edukacije, naglašava Mladenović.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.