Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu. Mnoge od ovih beba mogle su da budu spasene da su imale pristup inkubatorima. Međutim, u zemljama u razvoju, ovaj skupi aparat retko gde može da se pronađe. 

Pogledajte i Sve što treba da znate o prevremenom porođaju

Britanac Džejms Roberts, 23-ogodišnji student inženjerskog dizajna, kaže da bi njegov izum, koji košta svega 400 dolara, mogao da bude rešenje za prevremeno rođene bebe u siromašnim zemljama, gde nema dovoljno inkubatora.

"To je praktično izolovan vazduh, odnosno to je kao razlika između duplog i jednog sloja stakla, te je lakše održati unutrašnjost na stabilnoj toplotnoj temperaturi".

Više o Nedonošče - pomozite mu da se razvije

Inkubator na naduvavanje može da se spakuje i kada se savije izgleda kao obična putna torba. Napaja se običnom strujom, ali Džejms ističe da je pronašao i rešenje u slučaju da dođe do nestanka struje, što se često dešava u izbegličkim kampovima. Naime, ovaj izum može da se poveže na akumulator i tako će imati energiju 24 sata.

Pogledajte i Snaga majčinske ljubavi: Od prevremeno rođene bebe do nasmejanog jednogodišnjaka

Roberts je osvojio prvu nagradu Džejms Dajson u iznosu od 47 hiljada dolara, ranije ove godine za dizajn inkubatora. On kaže da je projekat još u razvojnoj fazi, ali da će mu novac od nagrade pomoći da započne kompaniju za masovnu proizvodnju inkubatora na naduvavanje. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.