Braća Zoran i Dragutin Jovanović žive u župskom selu Gornji Stupanj. Kao mladići bili su poput većine svojih vršnjaka – radilo se koliko se moralo i provodilo i izlazilo koliko se moglo. Zoran je stariji i odgovorniji, dok je Draža uvek bio nestašniji, ali ni jedan ni drugi nikada nisu zadavali muke roditeljima. Kad su ušli u kasne dvadesete, majka je počela da brine što se ne žene. Dovodili su oni devojke, ali štala puna krava i veliko imanje nisu bili baš privlačni potencijalnim suprugama.


Vreme je za bebe: Prva beba na Čemerniku posle 36 godina!


Životni uslovi u Župi nisu surovi. Do svake kuće u selu vodi asfaltiran put, selo ima školu, poštu, prodavnicu. Priroda je pitoma, a dva grada su u neposrednoj blizini. Međutim, kako napominju braća, da bi se na selu živelo, mora da se radi svakog dana. Stoka ne zna za spavanje po čitav dan, vikende ili praznike i svaka devojka pomisli samo na težak život kad do priče o braku dođe.

Briga roditelja je postala još veća kad su zašli u tridesete. Počela je majka da prigovara kako ona više ne može sama da brine o kući punoj muškaraca, a sinovi su joj kupili mašinu za pranje suđa, pa je ostala bez svih argumenata i ućutala. Kaže da je već prestala i da se nada.


Vreme je za bebe: Porodica Spariosu iz Uzdina


Stariji brat Zoran je na temu ženidbe razgovarao sa svojim prijateljem koji mu je ispričao da poznaje porodicu iz Albanije koja ima kćer za udaju. Ubrzo su stupili u kontakt, Zoranu se dopala Mia i prva snajka je na sveopšte veselje stigla u kuću. Mia je održavala kontakt sa svojom porodicom i prijateljima iz Albanije putem Skajpa i sasvim slučajno je Draža video Miinu drugaricu Mirijetu. Njih dvoje su se zaljubili jedno u drugo i Draža je pošao poput brata u Albaniju da isprosi devojku.

Autori formata:

Nebojša Nele Garić, Miroslav Petković, Nenad OgnjenovićReditelj epizode: Goran Kovačić

Jezik je bio prepreka u prvim mesecima, ali su i Mia i Mirijeta jako brzo savladale srpski jezik. Za nešto manje od dve godine, koliko je Mia u kući, i godinu koliko je Mirijeta tu, život ove porodice je promenjen iz korena. Pored još dva para ženskih ruku, u kuću je stigla i radost, drugačija organizacija dnevnih obaveza, a najsrećniji dan je bio kad se rodilo prvo unuče, Đorđe. Nešto oko Đorđevog prvog rođendana, na svet je stiglo i Dražino i Mirino prvo dete, ćerka Jasmina.


"Naše žene su domaćice. Spremne su na dogovor oko svega. Brinu o svojoj porodici. Lako se dogovaraju međusobno i sa majkom oko obaveza. Svi se međusobno poštujemo, a u štalu ni jedna ne ulazi. I to ne zato što one neće, nego nas ima dovoljno da sve te teže poslove obavimo, a one brinu o kući i deci. Ono čega se ovdašnje devojke plaše kad je život na selu u pitanju nema veze sa realnošću. Meni je svakako drago što ja sada imam svoju porodicu i ženu koja me poštuje i voli. Nacionalnost nije važna kad je ljubav u pitanju", zaključuje Draža.


Svi parovi koji žele da se prijave za učešće u emisiji "Vreme je za bebe" mogu to učiniti putem broja telefona:
011 63 05 734 ili na i-mejl: vera@nira.rs

Vera Novaković

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.