Od početka godine u Srbiji je poginulo 104 osobe manje nego u istom periodu 2013, što ukazuje da je stanje bezbednosti u saobraćaju značajno povoljnije nego prethodnih godina, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Nasmejte se i uz Saobraćajni problemi u očima dečaka (VIDEO)

Rebić je na okruglom stolu na temu bezbednosti u saobraćaju, koji je organizovan povodom Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, rekao da je i broj nezgoda ove godine smanjen za oko 1.000, kao i da je oko 800 osoba manje povređeno na putevima u Srbiji. 

On je istakao da deca najčešće stradaju kao putnici i da saobraćajna policija tu vidi najveći prostor za unapređenje bezbednosti.

"Vrlo smo nezadovoljni, jer podaci pokazuju da je stepen korišćenja pojasa na zadnjem sedištu samo oko pet odsto. Imajući u vidu da se deca prevoze najčešće na zadnjem sedištu, to znači da su roditelji oni koji nedovoljno čine za bezbednost svoje dece", rekao je Rebić.

Pogledajte i Bezbednost dece: Đaci prvaci i saobraćajci

Prema njegovim rečima, u julu i avgustu poginulih je duplo manje nego u istom periodu prethodne godine.

On je dodao da će se saobraćajna policija u prvom narednom periodu fokusirati na otkrivanje vozača pod dejstvom alkohola i da očekuje donaciju od oko 100 novih alkometara. 

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je da svi moraju odgovorno da učestvuju u saobraćaju i da opomenu svoje najbliže da učine isto.

Pogledajte i Saobraćajno zagađenje je opasno za trudnice

On je rekao da se ne predviđa uvođenje bezbednosti u saobraćaju kao predmet u školi jer, kako je naveo, sve što se "pretvori u školski predmet postaje dosadna obaveza i gubi na značaju".

"Mi treba da se bavimo bezbednošću u saobraćaju kroz sve druge aktivnosti, a pre svega van učionice", smatra Verbić, piše Tanjug.


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.