Ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio je da je jedna beba preminula u Kliničkom centru Crne Gore, koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije.

Pogledajte i Infekcije kod novorođenčeta izazvane bakterijskom infekcijom majke

"Od dece koja su upućena u KCCG troje je stabilno, jedno je vitalno ugroženo, a jedno je nažalost preminulo", saopštio je ministar Radunović na konferenciji za medije u Bijelom Polju, navodeći da je dete koje je preminulo u podgorički KCCG primljeno 11. novembra.

On je rekao da su danas, nakon višesatnog sastanka, izašli s predlogom mera koje podrazumeva zatvaranje Ginekološko-akušerskog odeljenja u Bijelom Polju.

Ministar je rekao da je nesporna odgovornost, jer je bilo propusta.

"Videćemo da se ustanovi gde su bili propusti. Podrazumeva se, nakon završetka analiza, doneću odluku o personalnoj odgovornosti", istakao je Radunović.


Pogledajte i Kako prepoznati urinarnu infekciju kod dece?

Na novinarsko pitanje o eventualnoj ostavci, Radunović je ponovio da će nakon što završe analize saopštiti odluku o personalnoj odgovornosti.

Na pitanje hoće li ovaj slučaj biti predmet krivične odgovornosti, ministar Radunović je rekao da će svako raditi svoj deo posla. On je obećao da će neko morati da odgovara zbog situacije koja se desila.

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić, rekao je da su tri puta imali komisiju za interhospitalne infekcije.

Pogledajte i Urinarne infekcije u trudnoći

"Razmatrali smo šta treba preduzeti, a predlog je da se zatvori Ginekološko-akušersko odeljenje u Bijelom Polju. To znači da neće biti pružanja pomoću na tom odeljenju", rekao je Jeremić, navodeći da su stupili u kontakt sa beranskom bolnicom, gde bi se primale porodilje iz Bijelog Polja.

Jeremić je rekao da je očigledno da se nije radilo kako treba, od higijene, poseta i ulazaka.

"Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti", rekao je direktor Jeremić.

Komentarišući to što se u javnosti navodi da je bjelopoljska bolnica jedna od najprljavijih u Crnoj Gori, Jeremić je rekao da se ne slaže sa tom konstatacijom, jer je na čelu te zdravstvene ustanove 14 godina.

Pogledajte i Kako se boriti protiv infekcija

Podsećamo, pet beba iz bjelopoljske bolnice je hitno prebačeno u Klinički centar Crne Gore, zbog navodne infekcije koju su dobile u bolnici nakon rođenja, piše Mondo.me.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.