Roditelji se žale da u apotekama ne mogu da nabave Pentaxim vakcinu za svoje dete. Nju deca primaju kao zaštitu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize, i to iz tri puta. Ako se vakcinacija počne ovom vakcinom, preporučuje se da njom i završi. Šta roditelji da rade kada na pola vakcinacije nigde ne mogu da je kupe?

Saznajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor

Mama Milica Ranković danima je pokušavala da pronađe vakcinu Pentaxim za svoje dete. U gotovo svim apotekama situacija je bila ista.

"Tražila sam je u svim novosadskim apotekama i svugde sam nailazila na odgovor da ga nema, jednu dozu sam uspela da pronađen, sasvim slučajno zato što je to bila zaliha. Sada smo obezbeđeni za ovu vakcinaciju, za sledeću ćemo morati da se snalazimo izgleda", kaže Milica.

Pogledajte i Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Ovo je druga nestašica ove godine, slično je bilo u aprilu.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da petovalentne vakcine nisu u kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji i da se ne nabavljaju centralizovanim putem. One se nalaze u slobodnoj prodaji u apotekama, a iz Apoteke "Novi Sad" potvrđuju da ih na tržištu nema oko mesec dana, ali da oni ne znaju kada će se one ponovo pojaviti na tržištu, jer je to posao distributera.

Dok se vakcina ponovo ne pojavi na policama apoteka, roditelji su prepušteni sebi. Mogu se odlučiti za neku drugu, ali nisu sigurni da li će to za njihovo dete biti štetno, s obzirom na to da su vakcinaciju počeli Pentaximom.

Pogledajte i Kako umiriti bebu tokom vakcinacije (VIDEO)

Lekari roditeljima uglavnom preporučuju Pentaxim, iako postoji i vakcina koju finansira država. Zaštita, je međutim identična, razlika je samo u količini uboda.

Roditelji koji su u potrazi za petovalentnom vakcinom, ne moraju još da traže zamenu, jer će se, prema nezvaničnim informacijama, vakcine ponovo pojaviti u apotekama već krajem meseca, a od januara se očekuje da Pentaxim bude besplatan i dostupan u svim domovima zdravlja.

Pogledajte i Novčana kazna za roditelje koji odbijaju da vakcinišu decu


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.