Lepa vest za stanovnike naselja Stepa Stepanović - posle škole, završeno je i obdanište u koje će se mališani useliti u decembru.

Saznajte i Koja su dokumenta potrebna za upis deteta u vrtić

Iako je početak rada najavljivan za novembar, zbog poštovanja procedure i zakonskih rokova u postupku javne nabavke tehnološke opreme, otvaranje je pomereno za decembar, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Vrtić u Stepi biće 28. u sklopu predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu, a uskoro bi trebalo da se zna i kako će se zvati. Inače, ovo je drugi vrtić u voždovačkom naselju, pošto je prošle godine otvoreno obdanište "Leptirić", koje je smešteno u renoviranom depandansu.

Kako navode u gradskoj upravi, radovi na izgradnji objekta su završeni. Tehnički pregled zgrade je u završnoj fazi, a posle toga će biti urađena i procedura izdavanja upotrebne dozvole.

Pogledajte i Da li odvesti (polu)bolesno dete u vrtić?

"Nakon dobijanja upotrebne dozvole, primopredaje radova i preuzimanja objekta, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu i Predškolska ustanova 'Čika Jova Zmaj' će početi opremanje vrtića", navode u gradskoj upravi. "Obezbeđeni su nameštaj, posteljina, tepisi, a u završnoj fazi je i javna nabavka tehničke opreme. U vrtić će krenuti mališani, koji su upisani na majskom konkursu."

Vrtić u Stepi prostire se na 2.500 kvadratnih metara i u njemu ima mesta za 335 mališana. Objekat ima dva sprata i 14 prostorija za boravak mališana i to po šest za jaslice i vrtić i dve za predškolce. Vrednost ove investicije je oko 200 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz gradske kase.

Otkrijte i Šta deca uče u vrtiću?

I pored otvaranja vrtića u Stepi, prestonici će nedostajati oko 4.000 mesta za mališane, a nadležni u gradu razmatraju više modela za smanjenje lista čekanja za upis dece u obdaništa. Tako se pominje izgradnja montažnih objekata ili adaptiranje poslovnog prostora na opštinama, što je mnogo jeftinije od izgradnje novih vrtića. Takođe, razmatra se mogućnost da grad ustupi privatnicima zemljište na kome bi oni gradili vrtiće, a kao treća mogućnost razmišlja se da se iz gradske kase regresira boravak mališna u privatnim vrtićima, pišu "Novosti".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.