U Srbiji je prošle godine 15.000 dece izvršilo neko krivično delo, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Maloletnička delinkvencija je u porastu, a među njima je sve više deca mlađe od 14 godina, koja ne mogu krivično da odgovaraju.

Pre dve godine, u Srbiji je broj maloletnih prestupnika sezao do 15.000!

"Sistem ne primenjuje mehanizme koji postoje da to spreči, sve se prepušta slučaju i dozvoljava se da deca uđu u ozbiljne probleme, pa tek kad napune 14 godina - onda se reaguje", ističe Ivana Stevanović iz Centra za prava deteta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Stevanovićeva je naglasila da za ovaj problem roditelji snose veliki deo odgovornosti. Ona podseća da su devedesetih godina u policijskim stanicama sedeli i socijalni radnici, koji su odmah po privođenju maloletnika odlazili u porodicu i preduzimali određene mere.

"Taj program je bio namanjen deci do 14. godine i davao je dobre rezultate. Obezbeđivala se efakasnost u radu, a nažalost, danas efikasno radi samo policija što nije dovoljno", ističe Stevanovićeva.

Pogledajte i:
Vaspitni stil prilagođen agresivnom detetu

Poražavajući je podatak da su maloletnici sve brutalniji u prestupima, da ne prezaju od korišćenja oružja, a ono što možda najviše zabrinjava je što zbog učinjenih dela deca nemaju osećaj krivice niti odgovornosti.  

Koliko god je društvo odgovorno za delikventno ponašanje dece, glavni uzrok ipak leži u porodici,prenosi RTS.

Zanemarena deca, deca iz porodica u kojima postoji konflinkt, nasilje, alkoholizam, sklonija su takvom ponašanju. Dok se to ne promeni, u policijskim izveštajima sve češće će biti maloletnici.

Pogledajte i Društvena sredina utiče na agresivnost kod dece

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.