Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Besplatno testiranje na psihoaktivne supstance

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici će, tokom narednih mesec dana, pružati usluge besplatnog testiranja na drogu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Akcija se organizuje u okviru projekta 'Unapređenje prevencije i ranog otkrivanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Republici Srbiji', koji finansira Ministarstvo zdravlja", izjavila je na konferenciji za novinare v. d. direktora bolnice dr Mira Kovačević.

Pogledajte i Droga i alkohol – kako zaštititi dete?

Ističući da su njihova vrata otvorena za sve koji žele da se testiraju i da od stručnjaka dobiju savete o prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, ona je dodala da bi voleli da ih poseti što više mladih kojima je potrebna pomoć.

Nosilac projekta dr Aleksandar Vujošević objasnio je da ih roditelji često pitaju da li postoje specifični simptomi koji ukazuju na to da se njihovo dete drogira.

"Treba obratiti pažnju na promene u izgledu, ponašanju i stavovima, iako one ne moraju biti rezultat samo uzimanja droga već često i adolescentnih kriza", rekao je on.

Saznajte i Kako prepoznati dete koje se drogira

Dr Vujošević je istakao da se kod najvećeg broja mladih koji su počeli da koriste psihoaktivne supstance i pre toga mogu uočiti znaci upozorenja - od poteškoća u odrastanju i komunikaciji sa okruženjem do gubljenja interesa za uobičajene aktivnosti, zbog čega je najvažnije "da roditelji sa decom uspostave dobar kontakt".

"Promena u odnosu na ranije godine je da se osobe koje imaju rizično ponašanje lakše odlučuju da potraže pomoć stručnjaka", rekla je dr Kovačević i navela podatak da je tokom prošle godine u ovoj ustanovi lečeno oko 1.000 zavisnika, među kojima je oko 400 novih.

Pogledajte i Lekari kriju da deca puše marihuanu

Ona je istakla da se, u ovoj oblasti, u svim zemljama regiona uočavaju slični problemi i trendovi, a posebno karakteristična je stagnacija broja zavisnika od heroina i sve veća primena novih dizajniranih droga koje nisu na spisku zvanično zabranjenih, prenosi Mondo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica