Redakciji "Razglednice" obratila se majka iz jednog manjeg mesta, čije se dete u septembru upisalo u predškolsku ustanovu kroz program inkluzije. Tvrdi da njeno dete trpi diskriminaciju od samih vaspitačica, koje su joj u više navrata sugerisale da dete ne dovodi u vrtić svaki dan, a i tada što kraće – sve dok interresorna komisija ne donese procenu i omogući izradu individualnog obrazovnog plana.

Zamenika pokrajinskog zaštitinika građana objašnjava da im se početkom svake školske godine javljaju nezadovoljni roditelji zbog nedostka stručne podrške u programu inkluzije. U kancelariji ombudsmana objašnjavaju da pored toga, i u manjim i u većim sredinama, program inkluzije najveće teškoće trpi i zbog nedovoljne međuinstiticionalne saradnje.

Pogledajte i: Da li upotrebljavate reč "retardiran"? (FOTO)

"Problem koji ističu predškolske ustanove je da kada i postoji želja da se obezbedi logoped ili se pojavi logoped – postoji zabrana novog zapošljavanja i onda postoje objektivne teškoće. Naravno, u sredinama koje su višejezične problem je još složeniji, jer ta deca moraju da imaju logopeda koji poznaje jezik te sredine, ukoliko se radi o pripadniku manjinske zajednice", objašnjava Marija Kordić, zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Roditelji kažu da im takva institucionalna neuređenost stvara finansijske teškoće, jer su prinuđeni da dete vode kod privatnih stručnjaka ili u druga mesta gde oni postoje. Zamenik ombudsmana dodaje da je situacija malo drugačija u školskim ustanovama, ali da ni u njima nije mnogo bolja.

"U osnovnim školama je najčešći problem nedostatak ili nedovoljna ažurnost u radu takozvanih interresornih komisija, koje treba da omoguće detetu zdravstvenu, socijalnu i obrazovnu podršku, koja će biti izražena u obrazovnoj ustanovi kroz takozvani IOP plan, odnosno individualno obrazovni program za svako dete", dodaje Marija Kordić.

IOP plan je od izuzetne važnosti, tvrde stručnjaci, jer se pravi prema kategorizaciji svakog pojedinačnog deteta sa smetnjama u razvoju, odnosno njegovih sposobnosti, što omogućava specifičnu brigu i rad sa njim, piše RTV.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.