U sali Udruženja književnika Srbije u utorak, 7. oktobra, u 12 časova biće uručene nagrade "Dositejevo pero" najuspešnijim autorima knjiga za decu objavljenih 2013. godine i prispelih na konkurs dečje kritike. Organizatori su Prijatelji dece Voždovca i Zemuna. Učestvovaće predstavnici udruženja, deca iz zemunskih i voždovačkih osnovnih škola, njihovi nastavnici i autori nagrađenih knjiga.

Pogledajte i Čika Ršum: Odrasli nisu dorasli deci

U skladu sa članom 12. Konvencije o pravima deteta OUN, Konkurs dečje kritike "Dositejevo pero" ustanovljen je pre 18 godina. Nagrade se uručuju u sklopu obeležavanja „Dečje nedelje 2014”.

Najveći dečji žiri na svetu sastavljen od 98 članova, učenika osnovnih škola, vrednovao je i ocenio najbolje knjige za decu domaćih autora koje su objavljene prošle godine u Srbiji. Od 25 prispelih naslova, koje su deca čitala od januara do juna ove godine, najveće ocene i prvu nagradu u kategoriji mlađi uzrast dobila je knjiga „Vidovite priče” autora Ljubivoja Ršumovića. Nagradu "Dositejevo pero" za drugo mesto u kategoriji mlađi uzrast osvojila je knjiga "Klizave priče" Igora Kolarova, a treću "U carstvu sveznalstva" autorke Jelene D. Anđelović.

Pogledajte i Ljubivoje Ršumović: Ljudi više ne žive u brizi - ko nema u glavi ima u knjizi!

U kategoriji knjiga namenjenih starijem školskom uzrastu, prvu nagradu osvojila je knjiga "Mamin dnevnik" autorke Lidije Nikolić, drugu "Pisma Andriji" Nade Kljajić, dok je treća nagrada pripala knjizi "Pazi kako silaziš niz stepenice" autora Zorana Božovića. Za veoma uspelu ilustraciju knjiga dodeljena su posebna priznanja Ani Grigorjev za ilustraciju knjige "Snežna kraljica" i Srđanu Bjelotiću za knjigu "Ilustrovana Biblija za decu".

malisani-cika-rsuma-nagradili-dositejevim-perom
Foto: Laguna Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

Knjige za decu: "Vidovite priče"

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.