Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kragujevac: Otvorena banka humanog mleka!

Bebe iz Kragujevca koje su prevremeno došle na svet i čime mame ne mogu da ih doje od sada će moći da uživaju u mleku dobrovoljnih davalaca.

  Izvor: Foto: Promo

Na Klinici za pedijatriju u kragujevačkom Kliničkom centru otvorena je banka humanog mleka, treća u Srbiji. Zahvaljujući velikoj podršci i odzivu građana, banka je opremljena najsavremenijom medicinskom opremom za obradu, kontrolu i čuvanje mleka. Tako će od sada i prevremeno rođeni mališani iz Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog okruga i dela Zapadne Srbije, čije mame nisu u prilici da ih doje, moći da dobijaju mleko mama dobrovoljnih davalaca, što je u prvim danima života za njih izuzetno važno.

Banka je otvorena u okviru kampanje "Podržimo razvoj banaka humanog mleka", koju je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja pokrenula kompanija "Rosa".

VIŠE: Upoznajte svetsku rekorderku u doniranju sopstvenog mleka!

"Banka humanog mleka ne pruža samo ishranu, već i terapiju koja podrazumeva prave medicinske pristupe, standarde i protokole koje ova klinika poštuje. Zato je Kragujevac izabran kao jedan od četiri klinička centra, kao važan pedijatrijski centar koji mora da ima ovakvu vrstu ustanove. Ministarstvo zdravlja je jako zadovoljno što je 'Rosa' prepoznala ove društvene potrebe", rekao je prof. dr Predrag Sazdanović, pomoćnik ministra zdravlja.

VIŠE: U Srbiji uskoro javna banka matičnih ćelija?

Prvaj srpska banka humanog mleka otvorena je u Beogradu, i to na Institutu za neonatologiju. Od majki dobrovoljnih donora prikupljeno je 5. 250 litara, što je izuzetan rezultat čak i za evropske zemlje koje imaju i po nekoliko banaka mleka. Broj mama dobrovoljnih donora, koje se bez dvoumljenja odlučuju na ovaj plemenit čin, povećava se iz dana u dan.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica