Tokom svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je Nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britаnskog režisera, scenаriste i glumca.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji je, između ostalog, rekao: "21. po redu Festival, je brojka koja obavezuje sve nas, i našu zajednicu, državu i pokrajinu. Naš zajednički zadatak je da održimo i da podignemo na još viši nivo ovaj festival, jer je on evidentno od nacionalnog značaja. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala u gradu i regiji i to nas dodatno obavezuje da se o njemu brinemo".

Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje je istakao: "Ovde se čuje jezik koji samo deca razumeju", i dodao: "Ovih dana ćemo gledati veselo, pomalo naivno, razdragano društvo na ovoj sceni i moramo se jako truditi da dokučimo sve ono što žele da nam pokažu. Naš posao je da za to nađemo novac, obezbedimo podršku".


VIŠE: Slovenačko lutkarstvo u fokusu 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu


Nakon njih prisutnima se obratio i selektor i direktor Festivala Slobodan Marković: "Hvala vam što ste do Subotice prešli desetine hiljada kilometara da bi subotičkim mališanima prikazali svoje pozorišno stvaralaštvo, ali ne samo njima nego i deci Vojvodine i delimično deci Beograda. Ono što me raduje je što vidim stare prijatelje u Subotici, ali i nova lica koja podržavaju što se već 21. godinu u Subotici nešto valjano i ozbiljno dešava. Hvala na toplim rečima podrške gradonačelniku Jeneu Maglaiju i pokrajinskom sekretaru Slaviši  Grujiću".

Tokom ceremonije otvaranja nastupili su Dečiji hor "Zvončići" iz Novog Sada, OKUD "Mladost" iz Subotice, Plesni klub "Alisa" iz Kotora, klovn Arsa sa Marsa i najmlađi autorski bend iz Subotice – Timebreakers.


VIŠE: Predstave iz Indije, Japana, Rusije, Srbije i još 9 zemalja na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Festival će trajati do 26. septembra i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom ovih sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvoreno pet izložbi, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.