Redak virus identifikovan kao enterovirus D-68 pojavio se u avgustu 2014. goodine u državama Mizuri, Ilinois i Ohajo, a ozbiljniji slučajevi nedavno su zabeleženi i u Denveru.

Kako da zaštitite svoju porodicu od enterovirusa D-68:

1. Perite ruke toplom vodom i sapunom oko 20 sekundi.2. Ne dodirujte oči, nos ili usta.3. Ne koristite tuđi pribor za jelo ili piće.4. Izbegavajte grljenje i ljubljenje sa ljudima koji deluju bolesno.5. Dezinfikujte površine koje često dodirujete poput kvake, ručke za frižider i igračaka.6. Ako ste bolesni ostanite kući da izbegnete dalji kontakt sa ljudima.7. Ako vam od ranije šišti u plućima kontaktirajte doktora u vezi sa lekovima i astmom.


Simptomi oboljenja koje izaziva ovaj virus mogu biti kijanje, kašalj, curenje nosa, otežano disanje i šištanje u plućima, a mališani koji boluju od astme u većem su riziku da imaju ozbiljne komplikacije i budu smešteni na intenzivnu negu.

VIŠE: Jesenji virusi kod dece

Na brifingu koji je održao Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, astma je identifikovana kao jedan od faktora virusa D-68, te se deci i odraslima obolelim od astme preporučuje pojačana kontrola doktora.


Za ovaj virus ne postoji vakcina a najbolji lek je prevencija. Iako je EV-D68 redak, enterovirusi su inače jako česta pojava, posebno krajem leta i u jesen. Ovaj redak oblik koji izaziva respiratorne bolesti, i nalazi se u pljuvački, sluzi iz nosa, ili sputumu, najverovatnije se prenosi putem kašlja ili drugog kontakta sa zaraženom osobom.

VIŠE: Astma i antibiotska terapija

Nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj uzrokovan ovom epidemijom, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nastavlja sa ispitivanjima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.