Slovenačka lutkarska umetnost biće predstavljena na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici na nekoliko različitih načina. Pored učestvovanja predstave "Pekara Mišmaš" ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala, biće predstavljena i knjiga profesora Edija Majarona "Vera u lutku", u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, i održan naučni skup o slovenačkom lutkarstvu. Takođe, za vreme trajanja Festivala u ovom gradu će biti otvorena izložba "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti".

VIŠE: Na Festivalu pozorišta za decu predstave iz 16 zemalja

Velika izložba "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti", čiji su autori Agata Frejer i Edi Majaron, sadrži izbor od preko 200 lutaka najznačajnijih slovenačkih likovnih umetnika koji su oblikovali lutke za slovenačka pozorišta od početka 20. veka do danas. Najstariji izloženi eksponati biće lutke Milana Klemenčića iz daleke 1910. godine. Izložba će nakon Ljubljane (gde je postavljena premijerno u martu ove godine), Beograda, Kotora, biti od 11. do 19. septembra dostupna posetiocima u Zagrebu u okviru 47. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, nakon čega se seli u Suboticu. Otvaranje izložbe u Subotici predviđeno je za nedelju, 21. septembar u 19h (Moderna galerija Likovni susret). Izložba će biti otvorena do kraja Festivala, a potom slede gostovanja u Budimpešti, Novom Sadu i Bratislavi.

VIŠE: Izložba posvećena subotičkom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Poljskoj

U okviru takmičarskog programa biće izvedena predstava "Pekara Mišmaš" ljubljanskog Mini teatra u režiji Roberta Valtla. Komad "Pekara Mišmaš" Svetlane Makarovič prvi put je objavljen 1974. godine, nakon čega su usledila brojna izdanja predstave, radio drame i audio snimci. Odmah nakon pojavljivanja Mišmaš je proglašen vrhuncem slovenačke savremene književnosti koji čuva bogatstvo živog narodnog pripovedanja.

"Pekara Mišmaš" je priča o dobroti skromnog pekara Mišmaša koji siromašnima i deci besplatno daje hleb, ali i o zlobnoj pekarki Jeri koja na svaki način pokušava da sazna kako to Mišmaš uspeva da ispeče tako dobar hleb. Takođe je priča o ubogom mačku kojeg zla gazdarica iskorištava tako da na kraju odluči da ostane sa Mišmašom. I na kraju - priča o začaranim miševima koji noću rade u pekari.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.