U dugo očekivanoj preporuci o e-cigaretama o kojoj će zemlje članice da raspravljaju na konferenciji u Moskvi u decembru, SZO traži i da se proizvođačima zabrani da se reklamiraju zdravstvenim preporukama, poput one da e-cigarete pomažu u odvikavanju od pušenja, sve dok ne "pruže odgovarajuće naučne dokaze ili pribave potvrde regulatornih tela".

Prodaju treba zabraniti maloletnicima, a na pakovanju treba da stoji natpis da predstavljaju opasnost za mlade i trudnice.

VIŠE: Duvanski dim svakodnevno vreba i decu nepušača

Prema SZO, postoji dovoljno dokaza da se deca, tinejdžeri i trudnice upozore protiv upotrebe elektroničkih nikotinskih inhalatora jer izloženost nikotinu ima dugoročne posledice za razvoj mozga.

Zabrana upotrebe e-cigarete u zatvorenim prostorima treba da bude na snazi, poručuje SZO, i to dok se ne dokaže da nikotinska isparavanja ne štete ostalima.

SZO kaže da pravilima o e-cigaretama treba minimalizovati sadržaj i emisiju toksikanata, a varijante s voćnim ukusima ili ukusima poput slatkiša ili alkohola treba zabraniti.

VIŠE: Engleska pronašla novi način da decu zaštiti od duvanskog dima

Jedna grupa naučnika nedavno je upozorila SZO da e-cigarete ne klasifikuju kao duvanske proizvode smatrajući da bi to ugrozilo veliku priliku da se smanje bolesti i smrti uzrokovane pušenjem.

S druge strane, druga grupa kaže da su e-cigarete privlačnije mladima od regularnih, ali kada ih jednom probaju elektronsku, skloniji su tome da "zapale i pravu", pokazalo je istraživanje američkih naučnika, prenose "Novosti".

VIŠE: Duvanski dim izaziva česte upale srednjeg uha

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.