Prema podacima te zdravstvene ustanove, tendencija smanjenja imunizacije prisutna je više od šest godina, ali je, po oceni stručnjaka, situacija trenutno najgora u poslednjih nekoliko decenija.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, načelnika jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, ukoliko broj vakcinisane dece ostane ovako mali mogli bi da se pojave veliki kašalj, male boginje, zauške.

VIŠE: Da li su vakcine i autizam povezani?

"Najveći pad u imunizaciji je u uzrastu od dve godine, kada se deca revakcinišu od difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize. Za prvih šest meseci obuhvat je bio 36 odsto od ukupnog broja planiranih. Beleži se i pad broja revakcinisanih mališana u prvoj godini od dečje paralize i iznosi 44 odsto", ističe dr Kon, pišu "Novosti".

Kako dodaje, pogrešno je što su roditelji zbog nestašice vakcina odlagali vakcinaciju jer mališani treba da budu što pre imunizovani. Posledica toga je i pojava velikog kašlja, koji je zabeležen u jednoj beogradskoj porodici.

"Čim je obuhvat imunizacije ispod 95 odsto, moguća je epidemija zaraznih bolesti, a što je niži obuhvat, epidemije su masovnije, pa je moguće i oboljevanje vakcinisanih i zdravih osoba", navodi dr Kon.


VIŠE: Hemikalije smanjuju delotvornost vakcina za decu

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje vakcinaciju kao obaveznu meru zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Ukoliko se utvrdi da dete nije vakcinisano, a nisu utvrđene kontraindikacije za primenu određene vakcine, preti pokretanje prekršajnog postupka, a predviđena kazna iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

VIŠE: Dečak nasmejan prima vakcinu (VIDEO)

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.