U pripremi je novi zakon o udžbenicima, kojim je predviđeno smanjenje broja knjiga za svaki predmet, ali i uvođenje elektronskih udžbenika.

Novim zakonom bi se aktivirale i školske biblioteke, a bio bi redefinisan i projekat besplatnih udžbenika. Istovremeno, projekat korišćenja knjiga i ostavljanje za narednu generaciju ostaje, ali na drugačiji način, a jedan od predloga je da ih dobijaju deca iz socijalno ugroženih porodica, i to u svim razredima i za sve predmete.

VIŠE: Polazak u školu je stres za dete

Ovaj projekat je, prema rečima pomoćnice ministra prosvete Zorane Lužanin, nakon primene tokom nekoliko godina dao pozitivne, ali nažalost i negativne rezultate.

"Ministarstvo će dati sve od sebe da im obezbedi knjige, ne samo za neke predmete nego komplete i možda ne samo za prva četiri razreda nego i dalje", rekla je Lužanin.

VIŠE: Opremanje đaka zahteva čitavu jednu prosečnu platu

Govoreći o novinama u zakonu, o kojem javna rasprava treba da bude u oktobru, a neka od rešenja da zažive u narednoj školskoj godini, Lužanin je rekla da je akcenat ovoga puta na učeniku, odnosno da u celoj priči ne bude najbitnije kako će da prođe koji izdavač, nego šta će time dobiti svako dete u Srbiji. To znači da bi zakon, između ostalog, trebalo da smanji broj knjiga po predmetu koje dete nosi u školu i da tačno zna šta ulazi u obavezan udžbenički komplet.

"Želimo da menjamo plan udžbenika i da definišemo minimalan broj udžbeničkih jedinica koje svako dete treba da ima da bi moglo uredno i kvalitetno da pohađa školu. To podrazumeva pomoć zdravstvene struke, koliko svako dete može da nosi. Stvarno nam je želja da i dete slabašne fizičke građe, a hoda pet kilometara do škole, može da ponese i ima sve što mu treba", dodala je Lužanin.

VIŠE: 6 dobrih razloga za muzičko obrazovanje

Takođe, ideja je, kako navode u Ministarstvu prosvete, da se ograniči vek trajanja udžbenika, najverovanije na pet godina. To, kako objašnjava Lužanin, znači da će dobar udžbenik, na primer iz matematike, posle pet godina dobiti produžetak trajanja, ali oni koji se ne pokažu kao dobri neće.

"Inače, naš veliki problem je što trenutno nemamo mogućnost da pratimo kvalitet udžbenika, pa se jednom odobrena knjiga, osim ako baš nema neku veliku materijalnu grešku, ne povlači iz škole. Ja ne znam primere da su neki udžbenici povučeni zbog nekvaliteta, a još manje je podataka o praćenju efekata korišćenja udžbenika i nastavnih sredstava na postignuće učenika", rekla je Lužanin.

Ogroman problem naših udžbenika je zastarelo gradivo, a u Ministarstvu tvrde da to žele da promene uvođenjem elektronskih udžbenika i obrazovnih softvera.

VIŠE: Velike promene u životu đaka prvaka

"Imamo veliku grupu takozvanih niskotiražnih udžbenika posebno za srednje stručne škole, ali su tu učenici prepušteni starim štampanim izdanjima koja se koriste dve i više decenija, pa je ideja da se gde god je to moguće u nastavi koriste elektronski materijali, koje učenik ukoliko želi može i da odštampa. Autori elektronskih udžbenika u stručnim školama mogu biti i zajednice stručnih škola", rekla je Lužanin i podsetila da 75 odsto naših srednjoškolaca pohađa upravo srednje stručne škole.

Zakon treba da oživi i školske biblioteke, koje treba da budu opremljene dodatnim nastavnim sredstvima, koja će onda đaci aktivno koristiti, a neće ih kupovati. Iz biblioteka, koje rade u proseku dva sata dnevno, sada se uzimaju samo knjige za lektiru, piše Tanjug, a prenosi Telegraf.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.