Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić kazala je da je u prethodnoj školskoj godini projekat "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" postigao veliki uspeh u deset srednjih škola, zbog čega je odlučeno da se proširi.

"Da je briga o reproduktivnom zdravlju veoma važna i da je razgovor o ovoj temi đacima vojvođanskih škola neophodan, pokazuje činjenica da se na konkurs prijavilo sedamdeset srednjih škola, što je gotovo osamdeset posto svih srednjih škola u Vojvodini", navela je Marinika Tepić.

VIŠE: Deca i seksualnost: Trendovi u savremenom društvu

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdvojio je za ovaj konkurs 20 miliona dinara.

Marinika Tepić je najavila da će pokrajinske vlasti tražiti da Skupština Srbije izmeni Zakon o obrazovanju i da se seksualno vaspitanje uvede u nastavu barem kao izborni predmet u celoj Srbiji.

VIŠE: Vodič o seksualnom obrazovanju za decu šokirao roditelje!

"Namera nam je zdravo planiranje porodice i javno zdravlje svih nas pojedinaca, a naročito javno zdravlje mladih, a ne izvlačenje iz konteksta nečega što će nekome poslužiti kao politički poligon ili zloupotreba", poručila je pokrajinska sekretarka.

Prema njenim rečima, investiranje u prevenciju je zapravo najjeftinija investicija, jer sprečava posledice i bolesti čije lečenje državu mnogo više košta nego uvođenje novog predmeta, a mlade koštaju zdravlja, porodice, neretko i života, piše B92.

VIŠE: Kako razumeti (i prihvatiti) dečju seksualnost

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.