Naučni vremeplov koji vraća u daleku i blisku prošlost, nekoliko sastanaka "na brzaka" sa naučnicima uz tajanstveni lov na blago i ostale avanture - samo su neki od razloga zbog kojih će se žitelji prestonice 26. septembra, u 5. Noći istraživača, možda zaljubiti u nauku.

Tokom te večeri, od 17 do 23 časa, naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti dočekivaće sve umove na Trgu Republike, u bivšoj robnoj kući Nama, duž cele Knez Mihailove ulice, u dvorištu Rektorata, u Studentskom parku, Pedagoškom muzeju, Galeriji fresaka i u Ušće šoping centru.

Knez Mihailova ulica će to veče postati mapa sa tajnim lokacijama, spremna za lov na blago. Najmlađi posetioci pozvani su da ponesu svoju avanturističku opremu i zajedno sa naučnicima reše zadatke. Najuspešnijih sto mališana na kraju potrage, osim brojnih otkrića i stečenih znanja, čeka pravo malo naučno blago.

Kako izgleda ljubav na prvi ogled, ili pak na prvi dodir, da li se tada zaista razlete mali leptiri po stomaku ili je nešto drugo u pitanju, saznaće posetioci bivše RK Nama, a na istom mestu posetioci će dobiti recepte i savete za zaljubljivanje u biologiju, robotiku ili matematiku. Tu ih očekuje i naučno-istraživačka bina sa pravim bioskopom-mikroskopom i naučnicima koji su spremni da sve posetioce puste u svoj svet i razbiju sve mitove koji o njima postoje.


VIŠE: Podstaknite dete da uči i van škole

Velika naučna avantura odvijaće i u Studentskom parku gde će svi zainteresovani moći da izlegnu jaje dinosaura ili da izoluju DNK i ponesu sa sobom jedinstvenu uspomenu, nauče kako da naprave dugu i razreše sve dileme od penicilina do aflatoksina. U Kafeu Buha posetioce čeka 11 naših poznatih i priznatih naučnika koje će upoznati kroz sastanke "na brzaka".

Dvorište Rektorata Univerziteta postaće reciklažni kvart. Svi radoznali saznaće kako od otpada mogu da nastanu brojni korisni predmeti kao i odevni i modni detalji.

Ušće šoping centar biće istraživačka zona za najmlađe znatiželjnike i školarce željne takmičenja i mozgarenja. Njima su namenjene radionice u kojima će praviti piko-robotiće i upoznati još sto i jedno naučno otkriće. Najsmeliji će moći da zatalasaju mora i planine svojim rukama, upuste se u kulinarsko-naučne avanture, i uz pomoć likovnog, fizike ili hemije istražiti svet koji nas okružuje.

Povodom Noći istraživača biće pušten i naučni album sa sličicama "Odlepi na nauku" i to je prvi album te vrste koji predstavlja srpske naučnike i njihova dostignuća.

Kako izgledaju naučnici privatno, a kako u svom naučno-laboratorijskom zanosu, otkriće svi oni koji se zapute u Francuski institut, gde naučni umovi pozivaju i na partiju drevnih društvenih igara i gde će sa njima svi zainteresovani moći da naprave i vetrenjaču za poneti.


VIŠE: Kako pomoći detetu da uči

Kao što je bilo nekada, tako će i sada glavni gradski trg biti mesto za pozorište, pa će na Trgu republike sve posetioce Noći istraživača dočekati pozorišna predstava i u njoj Đorđe Stanojević i Nikola Tesla.

Izložbene postavke na trgu prebaciće naučnike u uloge kustosa koji pokazuju kakvim se sve ekstremnim naporima izlažu i koliko često stavljaju svoj život u opasnost. Uz sve to, na raspolaganju će biti i prava naučna laboratorija, ali i dnevna sobu iz ugla naučnika zatim Evropsko ćoše, kao i vožnja Naučnim autobusom koji će, prvi put u Noći istraživača, kružiti od Slavije do Studentskog trga.

Koordinatori pete beogradske Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i festival nauke Beograd, a partneri Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu, fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut Mihajlo Pupin.

Noć istraživača je prvi evropski projekat koji je realizovan iz programa "Horizont 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.