Nov model za trudnice razbesneo je buduće majke, kako pišu 24 sata. Ana Slavnić, koja je u osmom mesecu trudnoće, kaže da ne može da veruje da sa stomakom do zuba mora da prolazi procedure kao i druge žene.

VIŠE: Spisak pregleda u trudnoći

"Drugo stanje se zato tako i zove drugo stanje jer nam se sve promeni - i telo i psiha. Pogotovo pred sam porođaj kada jedva čekamo da se beba rodi, sve nam je teže i teže. Silne neke pretrage moram da uradim naredne nedelje, pa i da idem na CT, a sad prvo moram da zovem kol centar, da se nadam da će mi se javiti, da se nadam da će mi u neko pristojno vreme odobriti da dođem i to sve obavim, jer mi je bukvalno svaki dan važan. Pre bih samo otišla kod izabranog lekara jer je u smeni imao određeno vreme u koje trudnice dolaze, a sada gubimo tu privilegiju", kaže ova buduća majka.

Saznajte sve o pregledima u trudnoći

Međutim, u Domu zdravlja uveravaju da će nov način zakazivanja pregleda smanjiti gužve, a buduće majke neće morati da čekaju da preglede prođu sve zakazane pacijentkinje.

VIŠE: Kada i zašto se radi amniocenteza

"Morali smo da reorganizujemo model zakazivanja pregleda za trudnice u Službi za zdravstvenu zaštitu žena. Trudnice koje dolaze na redovne preventivne ultrazvučne preglede, kao i zbog upućivanja na lekarsku komisiju i pisanja hranarinskih lista radi regulisanja bolovanja moraju da zakažu pregled. Na taj način poštovaće se vreme svih zakazanih pacijentkinja, smanjiće se gužve i čekanja, a doktori će imati više vremena da se posvete pacijentkinjama. Kao i do sada, hitni slučajevi imaju prioritet i primaće se bez zakazivanja", objasnili su u Domu zdravlja “Novi Sad”, dodavši da u njihovim ambulantama konstantno nedostaje još ginekologa.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.