"Stvari su se zaista promenile u proteklih 20 do 30 godina. Pre nego što smo dobili Fejsbuk i Internet, dečja golotinja bila je svuda. Sećam se da je moja mlađa sestra trčkarala po dvorištu naga kada je imala tri ili četiri godine. Čučnula bi da kaki i vikala: ’Hej, gledajte! Ja sam pas! Ja sam pas!’", piše Vitni.

VIŠE: Mali vodič za putovanja

Kako ona podseća, to nije bilo ni najmanje važno jer niko nije iskrivljeno gledao na problematiku dečje golotinje - niko nije smatrao da je to loš tretman mališana niti zvao službe za zaštitu dece.

"Zapravo, činilo se da krda golišave dece trčkaraju našim komšilukom", piše Bartelova.

VIŠE: Pismo jednog tate: Šta sve devojčice moraju znati o golotinji

Ona otkriva da je nedavno sa porodicom svoje sestre organizovala zabavu pored bazena u kojoj su uživali i najmlađi. Čitavog dana, oni su trčali bez odeće, prskali se, ronili i proveli vreme u smehu i igri. Cela Vitnina porodica je uživala, a ona se osećala bezbrižno.

Međutim, kasnije tog dana se zabrinula. Zamislila je izboranog čoveka kako posmatra njenu decu dvogledom i istog trenutka se osetila povređeno i ugroženo.

VIŠE: Kako zaštititi dete od otmičara i pedofila?

"Znam mnogo mama koje puštaju svoju decu da budu naga kod kuće, ali šta je sa spoljašnjim svetom? Rade li ovo roditelji još uvek ili je strah od pedofila i opasnosti da će fotografije dece završiti u nekom digitalnom fajlu prevladala?", pita se ona.

Šta vi mislite - jesu li mališani još uvek slobodni ili su primorani da se ponašaju na određeni način jer ih društvo nije dovoljno zaštitilo od napasnika?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.