Švedska je, pokazali su statistički podaci, jedno od najpogodnijih mesta na planeti ukoliko ste žena: jaz među polovima gotovo i da ne postoji i jednakost je uveliko zavladala. Međutim, najnovije vesti koje nam stižu iz ove skandinavske zemlje ukazuju da su i muškarci prilično zadovoljni životom koji im je država omogućila. Naime, čak 90 procenata očeva odlazi na porodiljsko odsustvo nakon što njihova supruga ili partnerka donese bebu na svet, a poslovnih obaveza su oslobođeni čak sedam nedelja. Žene, prenosi „Ekonomist“ nešto više vremena provode na porodiljskom bolovanju, ali se ova vremenska razlika smanjuje.

Kako to da očevi u Švedskoj dobijaju toliko slobodnog vremena?

Pre četrdesetak godina, ova skandinavska zemlja postala je prva država na svetu koja je uvela odsustvo s posla za muškarce koji su postali tate. To je podrazumevalo isplaćivanje 90 procenata plate tokom 180 dana, a muškarci imaju pravo da svoje slobodne dane rasporede kako sami žele. Međutim, tokom prve godine otkad je ovaj zakon stupio na snagu ovako je postupilo svega 0,5 odsto očeva.

Danas je situacija drugačija: većina Šveđana prihvata ponuđeno odsustvo, a veliki je broj onih koji svojevoljno odlaze na posao jer su dobili previše slobodnih dana! Štaviše, mahom uzimaju svega četvrtinu ponuđenog vremena jer danas mogu da dobiju između 180 i 480 slobodnih radnih dana.

Kao da to sve nije dovoljno, od 1995. godine, u Švedskoj postoji i „mesec za tate“ – zanimljiv običaj da očevi dobijaju jedan dodatni slobodan mesec, koji dodaju ukupnom broju dana odsustva.

Bilo bi lepo da i muškarci u našoj zemlji dobiju makar deo beneficija u kojima uživaju tate iz ove zemlje, zar ne?