Za pohađanje tog programa u radnoj 2014/2015. godini trebalo bi da budu upisana deca rođena od 1. marta 2008. do 28. februara 2009. godine.

Gradska uprava za obrazovanje upozorava na to da, ukoliko roditelj namerno ili bez opravdanog razloga ne upiše dete na obavezni program pripreme pred polazak u osnovnu školu, ili ako ono neopravdano izostaje u toku trajanja programa, roditelj čini prekršaj za koji je po zakonu predviđena kazna.

VIŠE: Predškolci uzrastaju uz računare

U saopštenju se dodaja da je Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", čiji je osnivač Grad Novi Sad, dužna da upiše svako dete na pohađanje tog besplatnog programa, ukoliko joj se roditelj obrati tim povodom.

Upis na pripremni program, koji po zakonu traje najmanje devet meseci, četiri sata dnevno, moguć je sve do početka nove školske godine - 1. septembra.

VIŠE: Soba za predškolca - mesto gde živi čarolija

Ovaj poziv, kako se napominje, ne odnosi se na roditelje čija su deca već upisana u "Radosno detinjstvo" ili neku drugu predškolsku ustanovu, gde će u predstojećoj školskoj godini pohađati program pripreme za školu.

Roditelj ima pravo da izabere predškolsku ustanovu u koju upisuje dete na pripremni program, bez obzira na to ko je osnivač ustanove, uz uslov da je ona verifikovana od nadležnog organa, pišu 24 sata.

VIŠE: Nega zuba kod predškolaca

Ukoliko izabere predškolsku ustanovu čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice (privatni vrtić), za pohađanje programa pripreme plaća iznos koji određuje osnivač te ustanove, navedeno je u saopštenju.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.