Kako pišu strani mediji, uprkos tome što je u Indiji zabranjeno otkriti pol bebe tokom trudnoće, tzv. ženski feticid je u porastu jer je u ovom delu Azije želja za dečacima izuzetno izražena.

"Tragična je ironija to što se onoj koja stvara život osporava pravo da se rodi", rekla je Lakšmi Puri, izvršna direktorka Fonda za žene Ujedinjenih nacija.

VIŠE: Zašto se devojčice rađaju zdravije od dečaka?

U indijskoj kulturi, naime, sinovi snažno dominiraju – od njih se očekuje da zarađuju i izdržavaju porodicu, da nastave porodične tradicije i prezime i izvedu poslednji ritualni obred nakon smrti glave kuće.

Zbog toga što je pripadnica nežnijeg pola sve manje, povećan je broj kidnapovanja, trgovine belim robljem i silovanja, što je u kulturi u kojoj stupanje žena u seksualne odnose pre braka sramoti čitavu porodicu dodatno opterećenje.

VIŠE: Upoznajte bebu koja je preživela i spontani pobačaj i abortus!

Mnogi sktivisti koji se protive abortiranju tvrde da se ultrazvučni pregledi zloubotrebljavaju radi otkrivanja pola, što dalje dovodi do povećanja broj abortusa.

„Ovo je možda jedna od najtežih briga Indije, ali je definitivno i jedna od najvažnijih“, dodala je Purijeva.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.