Guverner ove države Pet Kvin potpisao je zakon koji spada u samo jednu u nizu sve češćih olakšica u vezi s upotrebom marihuane u SAD. Više američkih saveznih država dozvolilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, zbog čega su se i vodeći ljudi Ilionisa odlučili za ovakav potez – makar u slučaju epilepsije.

VIŠE: Lekovi za epilepsiju kod trudnica ne utiču na bebe

„Ovaj novi zakon pomoći će mnogim odraslim osobama i deci u našoj državi da ublaže patnju“, navodi se u Kvinovom zvaničnom saopštenju. „Epilepsija je iznurujuće stanje, a ovo je preko potrebna pomoć koja će ublažiti neke od njenih simptoma onima koji doživljavaju napade.“

Ovaj zakon, koji stupa na snagu narednog januara, dozvoliće, kako je već napomenuto, i mališanima da uživaju u marijuani, ali ne pušenjem, već u drugim oblicima. Naravno, za to će biti potrebna dopuštenje roditelja.

VIŠE: Droga i alkohol - kako zaštiti dete?

Džim Durkin, jedan od republikanaca koji je izglasao ovaj zakon, objasnio je da poznaje četrnaestogodišnjaka po imenu Hju, koji strašno pati zbog epilepsije, a čiji su roditelji očajni jer se pokazalo da medicina još uvek nije pronašla lek koji bi njihovom sinu pomogao. Zbog toga je, veruje on, ovaj zakon dobra vest.

Čelnici države Ilinois trenutno rade na završnim planovima o korišćenju marihuane, a epileptičari će već ovog septembra biti u prilici da je upotrebe radi ublažavanja simptoma epilepsije iako zakon stupa od januara, kada će biti sproveden potpuniji program konzumiranja kanabisa u medicinske svrhe.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.