Uslovi za usvojitelje u Srbiji su veoma rigorozni, a papiroligija koju je potrebno da pripreme je više nego obimna. Naime parovi koji bi hteli da usvoje dete osim lične karte i izvoda iz matične knjige rođenih, Centru za socijalni rad na opštini na kojoj su prijavljeni treba da predaju i potvrde da nisu osuđivani, lišeni roditeljskog prava ili poslovne sposobnosti, kao i dokumentaciju o imovini i prihodima. Usvojitelji obavezno moraju da prođu i program određen od strane ministra za zaštitu porodične zaštite – kažu iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, a prenosi Telegraf.

Procedura traje dva meseca, sprovode se intervjui radi opšte sposobnosti kandidata sa stručnim timom Centra. Ukoliko se utvrdi da je par podoban on ulazi u Jedinstveni lični registar usvojenja. Prednost imaju oni čija je ista nacionalna pripadnost ista kao i detetova. Međutim, mnoga deca koja ispunjavaju ove uslove ne budu usvojena jer su romske nacionalosti ili imaju smetnje u razvoju. Razlika u godinama usvojitelja i deteta ne može biti veća od 45, a manja od 18 i mogu se usvojiti samo maloletna deca dok za mališane starije od deset godina je potrebna i detetova saglasnost. 

U Srbiji sada po spisku registra postoji 748 usvojitelja i 178 dece, a oni koji bi usvajali dete drugi put moraju da prođu kroz istu proceduru oko dokumentacije osim ponovnog prolaska kroz predviđeni program. Neki od problema sa kojima se susreće socijalna služba su zahtevi roditelja oko fizičkih karakteristika deteta pa neki mališani ne budu usvojeni jer roditelji ne traže takvu decu.

Oko stotinu mališana svake godine bude usvojeno, a nadamo se da će se taj broj povećati.