Naime, nekoliko porodilja koje su svoje mališane donele na svet u ovom kragujevačkom porodilištu dobilo je visoku temperaturu, a četiri majke su odvojene od svoje dece. Jednoj majci je rana počlela da gnoji, dve su dobile zapaljenje dojki, a četvrtoj se zdravstveno stanje pogoršalo posle carskog reza, piše Kurir.

Sve to je majkama koje leže na Klinici za ginekologiju i akušerstvo probudilo sumnju da je reč o opasnoj zarazi, zbog čega se javila panika među pacijentkinjama.

Ipak, direktor Klinike prof. dr Janko Đurić negira postojanje zaraze.


VIŠE: Bakterijske infekcije u trudnoći

"Ma, to su gluposti! Tačno je da su četiri majke dobile temperaturu, ali to su sve izolovani slučajevi, u svakom je drugi uzrok", objasnio je Đurić. "Došlo je do koincidencije, skupilo se sve to u jednom danu. Odmah smo uradili potrebne analize, a uzete hemokulture bile su sterilne, pokazale su da nema nikakve zaraze. Dok se sve to ispitivalo, procedura je nalagala da bebe razdvojimo od majki."

Ipak, dr Đurić je priznao da je trebalo pojasniti porodiljama o čemu je reč kako bi se izbegla panika.

"Priznajem da je napravljena greška što to nismo na valjan način objasnili majkama, da se ne traumiraju", rekao je on i dodao da su obolele majke ozdravile i da su već s bebama napustile bolnicu.

VIŠE: Šta vas očekuje u porodilištu?

Međutim, jedna od porodilja, koja je želela da ostane anonimna i svedok je događaja na ovom odeljenju veruje da je reč o zarazi izazvanoj lošom higijenom.

VIŠE: Napuštanje porodilišta uz odobrenje lekara

"Nekoliko žena je dobilo temperaturu. Došli su lekari i medicinske sestre i uzeli nam decu. Bebe su prenete na drugo odeljenje, a mi majke iz porodilišta smo premeštene na ginekologiju. Ja sam svoje dete držala samo sat vremena za tri dana. Izgleda da u porodilištu hara neka bakterija izazvana lošom higijenom. Čula sam da su pojedine žene čak dobile sepsu, a da se to krije", rekla je ona medijima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.