Nedavno je s Instagrama uklonjena fotografija devojčice koja je podigla majicu i posmatra svoj stomačić, a ubrzo potom je i Fejsbuk zabranio fotografiju na kojoj je devojčici na plaži spušten donji deo kupaćeg kostima. To je izazvalo veći broj negativnih komentara na račun čelnika ovih društvenih mreža, jer majke smatraju da je njihov život – i to njegov najlepši deo – snažno cenzurisan.

Njima se pridružila fotografkinja Ešli Vels Džekson, jedna od autora čuvene serije fotografija „Tela u četvrtom trimestru“, koja prikazuju kako mame zaista izgledaju i zbog čega su njihova tela predivna.

Naime, i Džeksonova je doživela da umetničke fotografije nastale u okviru ovog projekta budu cenzurisane na društvenim mrežama, a zbog njenog odbijanja da ih ukloni joj je čak 100 dana bio blokiran nalog na Fejsbuku.

"Smešno je što se cenzurišu stvari koje zaista ne moraju biti cenzurisane", rekla je Džeksonova Hafington Postu.

Podstaknuta brojnim nedavnim zabranama fotografija koje beleže trenutke materinstva, ona je osnovala pokret „Prestanite da cenzurišete majčinstvo", ne bi li na taj način uticala na društvene mreže da dozvole objavljivanje fotografija koje prikazuju decu u svojoj potpunoj lepoti i tela majki nakon porođaja.

Ešli Džekson napominje da, kada poznate dame objave fotografije dojenja ili trčkaranja plažom u bikiniju, zaposleni u Fejsbuku i Instagramu ne reaguju cenzurom, dok anonimne i mame čija su tela prošarale strije doživljavaju kritike, zabrane i zatvaranja naloga.

Takođe, ona podseća da se na Instagramu mogu naći fotografije penisa u erekciji i sličnih eksplicitnih sadržaja (samo pod „haštagom“ #sxy, ona ih je našla 62 hiljade), a da se mama u donjem vešu koja ljubi svoju bebu smatra neprikladnim sadržajem.

U sklopu delovanja svog pokreta, Džeksonova je pokrenula i peticiju za ukidanje cenzure majčinstva na društvenim mrežama, na sajtu Change.org.

„Projekat je nastao jer je ženama, muškarcima i čitavom društvu potreban. Jer naši sinovi i ćerke zaslužuju više. Jer mi zaslužujemo više. Jer smo mi predivne – sa strijama, ožiljcima i svim ostalim“, kaže Džeksonova.