Iako cucla može, ali ne mora da ostavi negativne posledice na razvoj zuba kod deteta, flašica često utiče na bebu da počne da odbija dojenje. Naime, mališanima je mnogo lakše da se tako hrane, jer zahteva manje sisanja i napora, pa povratak na sisanje majčinog mleka može da bude komplikovan.

"Majke koje prirodno hrane svoju decu treba da izbegavaju flašice kad god je to moguće. Dete ne treba navikavati na to, a sve što želite da date detetu pored majčinog mleka, možete da mu date kašičicom", savetuje pedijatar dr Milica Kotlajić.

VIŠE: 8 razloga da bebu odviknete od flašice

Majke koje iz nekog razloga imaju privremeno problema sa dojenjem, mogu da izmuzavaju mleko, a mališane da hrane kašičicom ili čašom. Sa cuclom varalicom je slučaj nešto drugačiji, jer ona može da bude jako korisna kod nicanja prvih zubića.

"Cucla može ponekad da dovede do poremećaja rasta zuba, ali i deca koja nisu koristila dudu kasnije nose proteze, tako da to ne mora ništa da znači. Sa odvikavanjem treba krenuti kada izbiju zubi", poručuje naša sagovornica Blic Žene.

VIŠE: 10 saveta za hranjenje bebe flašicom

Odvikavanje bi trebalo da bude postepeno, i potrudite se da izbegnete grube metode poput umakanja cucle u biber. Ako postepena metoda ne uspe, onda bebi oduzmite cuclu, a za nekoliko dana bi već trebalo da se odvikne.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.