Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve manje beba u Vojvodini

Severna srpska pokraijna bi do polovine 21. veka mogla ostati bez 500 hiljada stanovnika ako negativni prirodni priraštaj nastavi da raste svojim trenutnim tempom.

 Izvor: Foto: Profimedia

Vlada AP Vojvodina je juče razmotrila ovu informaciju, pri čemu je istaknuto da od 1989. godine broj umrlih značajno nadmašuje broj novorođenih, kao i da se ta negativna stopa priraštaja stanovništva iz godine u godinu povećava.

Srbija: Natalitet opada, mortalitet rastePrirodni priraštaj u Republici Srbiji za 2013. godinu bio je negativan za 34.746 lica, objavio je Republički zavod za statistiku.Od 168 opština u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja pozitivna je u samo osam.U RSZ-u su ocenili da je negativni trend demografskih pojava i procesa, rezultat kumuliranih negativnih demografskih efekata tokom dužeg vremenskog perioda.U periodu od 2003. do 2013. godine broj stanovnika je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za oko 362.000. Godišnji gubici više od 30.000 lica, upućuju na zaključak da nestaje svake godine opština veličine Ćuprije, Knjaževca, Negotina...Demografski problem pojačava i starenje stanovništva, što severnu Vojvodinu, u evropskim razmerama, čini izrazito starom, a posebno je zanimljiv podatak da je prosečna starost Vojvođana 41,8 godina!

"Tu činjenicu treba ozbiljno shvatiti, jer ako se takva tendencija nastavi, što je vrlo izvesno, i ako ne bude osetnijeg doprinosa migracija, depopulacioni procesi u Vojvodini će se intenzivirati, što će do sredine 21. veka uzrokovati smanjenje broja stanovnika za oko pola miliona", navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja stanovnika, udeo starijeg od 65 godina u Vojvodini je 16,4 odsto. U pojedinim delovima pokrajine taj udeo je i veći, a procena je, da će do 2041. godine, stanovnika koji su stariji od 65 godina biti oko 25 odsto.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica