Živeli su srećno do kraja života, rečenica je iz bajke u koju, sudeći prema statistici, iz godine u godinu veruje sve više parova - ali samo u pojedinim opštinama u Srbiji. Međutim, u većini matičari imaju sve manje posla.

"Zadovoljniji izađu nego što su ušli i po tome ja zaključujem da par zaista imaju čvrstu volju da zaključi brak za ceo život. Ali, znate, ništa u životu nije garnatovano, ali bar ovde to tako izgleda", kaže Dragana Jovanović iz Opštine Palilula.

VIŠE: Kako razvod utiče na kasniji odnos roditelja i dece

Prosečna starost žena koje ulaze u brak je 30 godina, a muškaraca 33. Iako je prošle godine sklopljeno 36.209 brakova, što je četiri posto više nego prethodne, statistika pokazuje da ih je iz decenije u deceniju sve manje.

"Primetna je tendencija pada zaključenih brakova poslednjih 30 godina", kaže Gordana Bjelobrk, šef oseka za demografiju RZZS-a. Podseća da se svi demografski procesi moraju posmatrati na duži period, kao i da se ne mogu na osnovu jedne ili prethodne godine donositi zaključci.

Oni koji se razvode, to čine u proseku posle 13 i po godina zajedničkog života. Razvedenih brakova je u 2013. jedanaest odsto više nego prethodne godine, odnosno 8.170 brakova, piše RTS.

"Brak nije više svetinja, mada je važna stvar svakog pojedinca. Brak je nekako komplikovan i dugotrajan odnos i svakog od partnera stavlja u poziciju da angažuje sve svoje kapacitete za prevazilaženje teškoća i kriza koje se u braku neminovno pojavljuju", ističe psiholog Sanja Stanić.

VIŠE: Profesije koje mogu ugroziti brak

Prilikom razvoda braka žene prosečno imaju 39 godina, a muškarci 43 godine. Više od polovine parova razvoda se nakon rođenja deteta. Tendencija u vaspitanju novih generacija, kažu psiholozi, uverava nas da je na snazi filozofija potpuno novih vrednosti.

"Vrednosti u prvi plan ističu individualizam. Ističu potrebe individue, pri čemu se zaboravlja koliko je važno za ljude da zadovolje svoju potrebu za ljubavlju i pripadanjem, što mogu da zadovolje kroz parnterstvo i kroz brak", podseća psiholog Sanja Stanić.

Bračne krize supružnici sve češće rešavaju razvodom, i nisu spremni da se bore za zajednički život. Često se brak doživljava kao nešto u šta mogu da uđu i izađu kad hoće. A za neke razvod može da bude i pomodni trend.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.