Prve Barbike koje pružaju podršku devojčicama koje imaju ovaj težak zdravstveni problem pojavile su se 2011. godine u ograničenoj seriji i izazvale opšte oduševljenje.

Iz tog razloga, sajt Change.org pokrenuo je peticiju da se napravi nova serija ovih lutaka, a kompanija "Matel", koja proizvodi Barbi, pristala je da ispuni želju devojčicama.

Zahvaljujući tome, tođena je Ela - lepotica bez kose i s puno modnih dodataka. Ona poseduje perike, marame za kosu, kačkete...

Deo prihoda od prodaje nove Barbike biće uplaćen organizacijama koje se bave istraživanjem raka, a korisnici Interneta pozdravili su ovu inicijativu jer ona pruža obolelim devojčicama priliku da se identifikuju sa svojim lutkama. Oni, uz to, smatraju da je Barbika odlično pedagoško sredstvo da bi se deci, uz igru, objasnila bolest.

Oni skeptičniji, međutim, ukazuju na ekonomski aspekt i reklamnu dimenziju nove igračke. Premda će deo sredstava biti preusmeren na istraživanje, oni bi ipak više voleli kada bi ćelava Barbika bila poklonjena bolnicama i bolesnim devojčicama.

Drugi, pak, reaguju uz dozu ironije i već zamišljaju lutku budućnosti: Barbiku HIV pozitivnu ili Barbiku transvestita!

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.