Ova promena u procesu prijavljivanja za vantelesnu oplodnju predlog je novosadskih lekara, a Ministarstvo zdravlja ga je odobrilo, piše portal 24 sata.

Predlog, koji bi trebalo da ukine liste čekanja i poveća godišnji broj procedura tako da bukvalno svi zainteresovani parovi dobiju pravo na besplatan pokušaj, odobrio je i Fond za zdravstvo, još se samo čeka odluka Uprave za biomedicinsku potpomognutu oplodnju. Ako oni požure, sistem će biti testiran dogodine.

Žene koje žele na vantelesnu oplodnju, a uklapaju se u propisane kriterijume, njihov izabrani ginekolog slao bi ih pred komisiju za VTO u kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, a uskoro i u Kragujevcu.

Pročitajte

: Priprema za VANTELESNU OPLODNJU

"Stručna komisija proverila bi da li par ispunjava uslove. Ako je tako, mama bi dobijala vaučer koji bi joj omogućio da u bilo kojoj akreditovanoj klinici u Srbiji, državnoj ili privatnoj, prođe proceduru bez čekanja", kaže Vesna Kopitović, vođa novosadskog tima i autorka predloga.

U Srbiji je trenutno akreditovano 13 klinika, a procenat uspešnosti im je ujednačen. Fond bi za svaku oplodnju klinikama plaćao po 2.400 evra, koliko je cena vantelesne oplodnje u državnoj ustanovi. Ovakav program povećao bi broj parova koji prođu kroz VTO sa jedva 600 na 2.000 godišnje. To je dovoljno da svi koji to žele dobiju po jedan besplatan pokušaj.

Uz sve to, promene u sistemu neće koštati državu: timovi su obučeni, a klinike opremljene, pa je neophodno samo umrežiti ustanove da bi se sproveo monitoring, a potrebno je doneti i nekoliko zakonskih i podzakonskih odluka.