Petovalentna vakcina ovog francuskog proizvođača, koja se daje deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize, dobila je danas dozvolu za stavljanje u promet, posle dvoipomesečne nestašice, i uskoro treba da se nađe u prodaji. Kako su proizvođači obavestili RFZO, "ostale su im neke manje količine petovalentnih vakcina, koje će sada biti dostupne roditeljima koji žele da isključivo na taj način vakcinišu decu", rekla je Tanjugu predstavnik za štampu u RFZO Aleksandra Gazivoda.

Ona je dodala da će do početka naredne godine "sva deca biti vakcinisana, kako je to i do sada činjeno o trošku RFZO-a, trovalentnom "Torlakovom" vakcinom, koja daje istu zaštitu kao petovalentna, uz jedinu razliku u komforu".

Pored trovalentne "Torlakove" vakcine (poznate kao Di Te Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), deca moraju da prime još dve dodatne komponente: hemofilus influenca tip B (HIB) koja zahteva jos jedno bockanje i OPV vakcinu protiv dečije paralize, koja se pije, i to čini razliku u komforu, objasnila je Gazivoda.

Za roditelje koji su odlučili da za svoje dete kupe vakcinu u apoteci, ona je kao važno upozorenje navela da moraju da vode računa o transportu vakcine do zdravstvene ustanove, prenosi Mondo.

"Poznato je da je vakcina, ukoliko je van hladnog lanca, ispravna svega 20 minuta i zato, posebno u ovim toplim danima, ponesite neki ručni frižider. Nikako vakcinu nemojte staviti u džep, ili držati na toplom jer na taj način postoji opasnost da vaše dete bude vakcinisano običnom vodicom, bez ikakvog dejstva", istakla je Gazivoda.

Govoreći o razlozima što petovalentne vakcine o trošku RFZO-a nisu obezbeđene za ovu godinu, ona je podsetila da je prvi tender za njihovu nabavku fond raspisao 17. januara, ali su tada dva jedina proizvođača, Sanofi Paster i Glakso, poslali dopis da u 2014. ne mogu da obezbede količine vakcina koje su potrebne Srbiji, uz napomenu da na svetskom tržištu vlada nestašica.

Oni su tada naveli da im za obezbeđenje tražene količine nije dovoljno šest meseci, tvrdeći da je RFZO kasno raspisao tender za nabavku petovalentnih vakcina.

RFZO je odmah posle toga, već 2. aprila, raspisao tender za nabavku petovalentnih vakcina za 2015. i tada su proizvođači rekli kako im je ovaj tender prerano raspisan, rekla je Gazivoda i dodala da je tender zaključen 21. maja 2014, sa proizvođačem Sanofi Paster.

Distributer će biti Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a distribucija će početi 1. januara 2015.