Ovogodišnje testiranje će biti u znaku strože procedure i jačih mera bezbednosti. Obrenovački đaci - iako mogu da izađu i u avgustu - mahom će prijemni polagati od ponedeljka.

U pratnji policije načelnici školskih uprava - preuzeli su testove za malu maturu. Ove godine vidljiva je jača zaštita materijala i viši stepen poverljivosti.

"Ono što je novina je praktično da je prema uredbi ovaj akt označen stepenom tajnosti interno, što podrazumeva i odgovornost za sve one koji dođu u posed ovog materijala", kaže Dragan Banićević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Nakon prošlogodišnjeg skandala sa krađom testova u štampariji - ove godine testovi su štampani u Zavodu za vrednovanje kvaliteta - gde su i osmišljavani.

U protekla dva i po meseca, u tu prostoriju pristup je dozvoljen samo ovlašćenim licima. Svaki papir koji je bio višak na kraju dana - uništavan je, testovi su stavljani u sigurnosne kese, a potom u kutije, pa u trezor.

Ministar Verbić pohvalio je zrelost obrenovačkih đaka jer se 90 odsto njih izjasnilo da sada polaže maturu a ne u avgustu. Činjenica da se završni ispit u osnovnoj školi sprovodi uz nadzor policije je poražavajuća, rekao je ministar.

"Dok god mi budemo u poziciji da testove za malu maturu transportujemo policijskim maricama to znači da mi i dalje nismo dovoljno ozbiljno svi zajedno shvatili taj test, da se ne odnosimo korektno prema njemu", kaže ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Srđan Verbić.

Ove godine neće biti ni izvlačenja ispitnih kombinacija u studiju RTS-a. Jednu jedinu otvoriće direktori u svojim školama.

Osnovci najviše strahuju od kombinovanog testa.

Razloga za strah i tremu nema, poručuju sastavljači testa.

Broj zadataka u kombinovanom testu će biti takav da će biti pet zadataka iz biologije, biologiju su najduže učili u osnovnom obrazovanju, četiri zadatka iz isotrije, geografije i fizike i tri zadatka iz hemije koju su učili dve godine. Zadaci će biti lakši i učenici ne treba da se plaše, i već treba da se osećaju sigurno", kažeDragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Zavod je ove godine sačinio 52 kombinacije testa, među kojima i testove za učenike nacionalnih manjina, slabovide kao i one koji su bili u programu obrazovanja odraslih Druga šansa.