Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević kaže da su sredstva kojima se raspolaže za nabavku besplatnih udžbenika skromna, ali da će država i dalje obezbeđivati radne sveske za učenike nižih razreda.

"Udžbenike neće morati da kupuju ni učenici četvrtog razreda već će ih naslediti od prethodne generacije. Neće moći sva deca od prvog do trećeg razreda da naslede udžbenike jer su oni već dosta stari i pohabani. Naravno, sve knjige koje su dobro očuvane nalaze se u školskim bibliotekama i deo učenika moći će njih da koristi", objašnjava Antonijević.

Prema izjavi prethodnog ministra prosvete, iz prosvetne kase za besplatne udžbenike, predviđen je 731 milion dinara, a pre samo nekoliko meseci je obećavao i da će u projektu besplatnih udžebenika sve ostati po starom, prenose Novosti.

Do sada su đaci nižih razreda dobijali i udžbenike i radne sveske-nekada nove, a nekada nasleđene od starije generacije. Učenici od petog do osmog razreda i do sad su kupovali sve knjige. Izuzetak su beogradski osnovci koji su od grada Beograda dobijali poseban udžbenički komplet za sve razrede, pa su samo stariji osnovci kupovali radne sveske i knjige za strane jezike.

Još nije doneta odluka da li će njima grad obezbediti materijal za sledeću školsku godinu.