Vlada Velike Britanije, odnosno Kancelarija za jednakost apelovala je na babice da pred mladim majkama ističu krupnije zvezde poput američke komičarke Monik, kako bi se ukazalo na to da lepe žene mogu biti "različitih oblika i veličina". Razlog za to leži u činjenici da su porodilje sve češće pod pritiskom da oponašaju svetske zvezde koje nekoliko meseci nakon porođaja izgledaju spremno za modnu pistu, zbog čega se žene trude da što pre izgube kilograme, a sve što dobijaju jeste iscrpljenost.

Britanska ministarska za ženska prava i jednakost Dženi Vilot istakla je da smatra da bi žene trebalo da se fokusiraju na radosti majčinstva umesto na mršavljenje.

"Postoji nemilosrdan pritisak na sve žene, bile one poznate ili ne, da sve vreme budu mršave, a istraživanja su pokazala da majke koje su preokupirane problemima svog izgleda ne samo što nanose štetu svom telu već se njihov negativan stav prenosi i na njihovu decu", objasnila je Vilotova. "Tužno je što žene osećaju veliki pritisak da izgube kilograme tako brzo nakon trudnoće, a to nije ni zdravo."

Među negativnim primerima koje su čelnici britanske Vlade istakli su Miranda Ker i Viktorija Bekam, koje su vrlo brzo nakon svojih trudnoća izgledale isto kao pre nego što su ostale u drugom stanju.

Takođe, u izveštaju koji su podnele kontroverzna psihoterapeutkinja Suzi Orbeč i stručnjakinja za pitanja fizičkog izgleda Holi Ruben naglašava se još jedan problem.

"Ako se majka oseća nesigurno zbog svog tela i misli o tome haotično, prejeda se nekoliko dana, a onda i sebi i drugima zabranjuje hranu, na primer, beba će osetiti tenziju u njenom telu i nesvesno započeti proces razvoja sopstvenog definisanja tela", navodi se u izveštaju.

Babice su tu da im pomognu i trebalo bi da sprovode uputstva navedena u ovom izveštaju, zaključak je Kancelarija za jednakost.