"Galaktička kapa" stavlja se na vrh penisa, a njegovom upotrebom biće lakša zaštita od neželjenih trudnoća, te se on smatra budućnošću kondoma. Ipak, deo stručne javnosti veruje da ovakva kontracepcija nije zahvalna jer ne smanjuje mogućnost za prenošenje polnih bolesti.

Kako Čarls Pauel, koji je osmislio ovaj proizvod, ističe, „Galaktička kapa“ se lakše koristi, bezbednija je i povećava osećaj uživanja pri seksualnom odnosu. Ovaj neobičan kondom sastoji se iz dva dela: poliuretanskog filma u obliku slova "u" koji se lepi oko polnog organa "kao flaster oko prsta" i kapice koja se stavlja na vrh penisa "kako bi ’zarobila’ semenu tečnost", piše Dejli Mejl.

Pauel veruje da je "Galaktička kapa" rešila probleme na kojima se zamera kondomima: smanjenu osetljivost, problemi s pakovanjem i poteškoće pri stavljanju na polni organ.

Međutim, ovaj proizvod ima i lošu stranu – ne deluje protiv polno prenosivih bolesti.

"Ovo neće sprečiti širenje stanja poput HIV-a ili herpesa jer nije prekriven čitav penis", objasnio je Džejson Voriner, klinički direktor dobrotvorne organizacije koja se bavi podizanjem svesti o važnosti reproduktivnog zdravlja Terens Higins Fond. "Mogao bi biti pogodan za parove u dugim vezama, ali nije preventiva za polno prenosive bolesti."

Inače, prema nekim podacima, u toku 2012. godine je prodato 18,5 milijardi kondoma širom sveta. Očekuje se da će ovaj broj nastaviti da raste, pa ne čudi stalna potraga za još boljim rešenjima po pitanju kontracepcije.


Foto: Galactic Cap