Tetris, igra nastala u Sovjetskom Savezu 6. juna 1984. godine, delo je ruskog naučnika Alekseja Pažitnova, koji je radio kao programer u računarskom cantru Sovjetske akademije nauke.

Ime je dobila po grčkom prefiksu "tetra", što znači četiri, čime je ukazano da su svi delovi sastavljeni od četiri segmenta, i od reči "tenis", koja označava Pažitnovljev omiljeni sport.

Tetris je 2007. godine proglašen za drugu po redu najbolju igru svih vremena, ali mu to priznanje nije bilo neophodno jer je i mnogo pre toga osvojio srca igrača širom sveta!

Generacije su odrastale slažući delove, mozgajući, nervirajući se kada se ne slože sve kockice i radujući se kada "sruše" više redova odjednom.

Tridesetogodišnjica Tetrisa obeležiće se na zvaničnoj prezentaciji igre, na kojoj korisnici mogu da učestvuju u "Pitanjima i Odgovorima" sa kreatorima Tetris igara, osvoje do 100.000 novčića za aktuelnu Tetris Blitz igru ili odigraju besplatan Tetris u Internet izdanju. Širom sveta biće održani i turniri u igranju Tetrisa, a organizatori su najavili puno novih iznenađenja i drugih Tetris dešavanja.