Flašice vode, konzerve hrane, ćebad, sredstva za higijenu, obuća i garderoba... građani bi trebalo da sa sobom ponesu sve što su u prilici i ostave u etnografskom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije, Vojnom muzeju i Kući kralja Petra odakle će ovu pomoć preuzeti Štab za vanredne situacije Beograda.

Takođe, Noć muzeja će deo prihoda od prodatih karata uplatiti na otvoreni račun za uplatni račun za pomoć građanima.

O fenomenu kulture i umetnosti kao nasušnoj potrebi i preduslovu identiteta jednog naroda, kao i o potrebi za njihovim postojanjem kako u miru, tako i posebno u časovima nespokojstva, depresije i nostalgije svedoče mnogobrojna svedočanstva vrhunskih umetničkih dela, pozorišnih predstava, muzičkih izvođenja koja su nastala za vreme ratova, katastrofa i teških vremena.

Suočeni sa obilnim padavinama, poplavama  i uvođenjem vanredne situacije na teritoriji Srbije, određeni broj gradova i mesta koji je najavio svoje učešće neće biti u mogućnosti da realizuje najavljene programe u subotu, 17. maja.

Prema trenutnim informacijama kojima raspolaže organizacija, Noć muzeja biće odložena u sledećim gradovima i mestima: Petrovac na Mlavi, Obrenovac, Zabrežje, Šabac, Lazarevac, Požarevac, Jagodina, Čačak, Zrenjanin, Golubac, Aranđelovac, Kupinovo, Valjevo, Koceljeva, Trstenik, Irig, Topola, dok će programi u Beogradu, Novom Sadu, većem delu Vojvodine, Nišu i Kragujevcu biti realizovani.

„“Nadamo se da će se situacija u ostatku zemlje što pre normalizovati i da će naši vredni saradnici koji su pripremili pregršt odličnih kulturnih sadržaja, u najskorijem vremenskom periodu, prebroditi nemile događaje od ove nedelje, i realizovati predviđene programe svojim sugrađanima”, navodi se u saopštenju organizatora Noći muzeja.